Openbaar vervoer

Schotland kan ook met openbaar vervoer goed verkend worden. Er zijn een aantal treinmaatschappijen waarvan Scotrail de grootste is. Buiten het niet al te grote treinnet rijden diverse busmaatschappijen, niet alleen tussen steden maar ook door afgelegen gebieden. De dichtheid van het openbaar vervoersnet is echter lang niet zo groot als in Nederland en soms is het lastig plannen omdat het openbaar vervoer geprivatiseerd is en er meerdere maatschappijen zijn.

Er zijn ook een aantal prachtige klassieke treinreizen waar ook een ritje met de Harry Potter trein bij hoort.

 

 • Op de site van Scotrail kun je via een kaart je route plannen.
  Een prachtige route is de reis van Edinburgh via Inverness naar Kyle of Lochalsh, met de bus naar Armadale (Skye), de ferry naar Mallaig en dan verder naar Glasgow.
  Kijk vooral eens naar de aanbiedingen voor Travel Passes. Daarmee kun je  meerdere dagen onbeperkt reizen en ook gebruik maken van een aantal busdiensten en sommige ferries.
 • Scottish Citylink rijdt met bussen tussen meer dan 200 dorpen en steden in Schotland en is over het algemeen goedkoper dan de trein. Ook hier kun je een travelcard voor meerdere dagen aanschaffen.
  Tevens hebben ze op de linkpagina een overzicht van andere Schotse bus- en treinmaatschappijen.
 • UK Railway Companies toont een overzicht van alle treinmaatschappijen in Groot Britannië en bij welke je online tickets kan kopen.
 • Een uitgebreid overzicht van alle openbaar vervoersmogelijkheden vindt je op Travelinescotland. Vrijwel alle trein- en busmaatschappijen worden genoemd evenals alle ferrydiensten in Schotland. Veel info over prijzen en tijdtabellen maar voor evt. reserveringen wordt verwezen naar de website van de vervoerder.

 

Tips:

 • Houd bij de planning in afgelegen gebieden rekening met het feit dat het openbaar vervoer niet vaak rijdt of heel onregelmatig.
 • Rond de feestdagen is het raadzaam treinreizen en cityliners (van stad naar stad) te reserveren.
 • In veel gebieden (bv. op de eilanden) is er geen openbaar vervoer op zondag.
 • Koop een travelcard wanneer je meerdere dagen wilt reizen op diverse routes. Deze zijn vaak zowel voor bus- als treinreizen bruikbaar.
 • Meer informatie op ons forum: openbaar vervoer.